Een Openbaar Meldsysteem (OMS) zorgt voor de doormelding van berichten; vanaf de brandmeldinstallatie (BMI) in een gebouw, naar de meldkamer van de regionale brandweer (de Regionale Alarm Centrale, RAC).
Die doormelding is voor hoge risicolocaties verplicht (type-1/DM1 en type-2/DM2). In veel gevallen gebeurt dit op basis van de bouw- en woningregelgeving, zoals het Bouwbesluit.
Beschikbaarheid en betrouwbaarheid
Aan de alarmtransmissie ten behoeve van hoge risicolocaties worden zeer zware eisen gesteld. Zo mag er bij de alarmtransmissie geen gebruik worden gemaakt van het onveilige open internet waarbij er risico’s bestaan van cybercrime. Deze situatie vereist besloten en veilig gescheiden verbindingen, zoals vastgelegd in de eisen voor brandalarmtransmissie volgens NEN-EN 54-21en NEN-NEN 50136. Alle statistische informatie wordt automatisch gerapporteerd en geeft op ieder tijdstip direct inzicht in de prestaties van de alarmtransmissiesystemen (Verification of Performance, VoP).
Hoe werkt veilige doormelding?
Om de beschikbaarheid te garanderen en sabotageacties tegen te gaan, wordt de alarmtransmissie via twee gescheiden methoden uitgevoerd. Dit is de zogenaamde redundantie van verbindingen en kan gebeuren via:
Hoewel de internetverbindingen in Nederland over het algemeen stabiel zijn, kan er in geval van een stoomstoring of sabotage niet worden doorgemeld. Hiervoor is er tweede back-up verbinding noodzakelijk. Bij sabotage kun je denken aan bijvoorbeeld het doorknippen van kabels. Bij draadloze verbindingen kan een stoorzender de signalen ‘jammen’, of kunnen vormen van cybercrime voorkomen zoals DDoS aanvallen.
Wat nu als één van de verbindingen niet werkt?
Beide transmissiemethoden worden continu getest en gecontroleerd. Als één van de verbindingen niet werk, schakelt het systeem automatisch over naar de tweede verbinding en ontvangt de alarmcentrale en het netbeheercentrum van ASB hierover een melding. Bij het wegvallen van een verbinding of binnen 20 seconden na detectie, moet er een doormelding met dataoverdracht plaatsvinden.
Na de melding vindt activering van 1 of meerdere contacten plaats (sleutelhouders: bellijst en/of bewakingsdienst) en worden er automatisch boodschappen verstuurd (voice, SMS, e-mail, etc.). Daarna moet er volgens de kwaliteitseisen en het protocol een verificatie plaatsvinden:
Alleen geverifieerde alarmmeldingen mogen worden doorgegeven aan de politie, waarna hulpdiensten gemobiliseerd worden.
Waarom kiezen voor een ASB OMS dienst?
Wilt u meer weten over OMS dienstverlening?
Neem dan contact op met de specialisten van ASB. We informeren u graag over onze verlichte en vrijwillige veilige OMS diensten.